OpenTripPlanner 2.0 (OTP2.0)

OpenTripPlanner (OTP) is een open-source multimodale reisplanner die zich richt op reizen met het openbaar vervoer in combinatie met fiets-, wandel- en mobiliteitsdiensten. 

OTP-software maakt primair gebruik van twee databronnen: een set van route- en dienstgegevens van (Nederlandse) vervoersmaatschappijen en kaartinformatie van OpenStreetMap.

Realtime updates zijn direct zichtbaar voor de reizigers en de routeberekening houdt rekening met geplande en ongeplande omleidingen. De reiziger kan zelf verschillende parameters wijzigen om de meest optimale rit te vinden, bijvoorbeeld door de maximale loopafstand te wijzigen. OTP wordt op tal van plaatsen over de hele wereld ingezet en miljoenen mensen vertrouwen erop om hun dagelijkse reizen te plannen.

Sinds 2009 heeft OTP een bloeiende gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars aangetrokken, die wordt ondersteund door overheidsinstanties, startups en transportadviesbureaus. Ook Moop Mobility is al geruime tijd betrokken bij de ontwikkelingen van de OpenTripPlanner, eerst onder de naam van PlannerStack.

Door de snel veranderende vraag op het gebied van mobiliteit en nieuwe use-cases is door de OTP community een nieuwe versie van OTP ontwikkeld, OTP2.0. Deze versie is onlangs gepubliceerd.

In het kort zijn dit de belangrijkste vernieuwingen:

  • Nieuw algoritme voor snellere berekeningen van reisplanningen
  • Zoeklogica – scheiding tussen zoeken naar OV en andere vervoersvormen, o.a. ten behoeve van first- en lastmile vervoersmogelijkheden
  • NeTEX / SIRI ondersteuning
  • Modulair ontwerp van het systeem
  • Sandbox-functies maken het mogelijk om o.a. lokale use-cases te koppelen en internationaal samen te kunnen werken

Er zal continu worden doorontwikkeld, maar met de opzet van OTP 2.0 is een belangrijke stap gezet voor reisplanning van deze en de volgende generatie. De systemen van Moop Mobility draaien inmiddels op OTP 2.0 en een aantal klanten maakt er inmiddels naar tevredenheid gebruik van.

Vragen naar onze mogelijkheden? We leggen je graag uit wat we voor jullie kunnen betekenen!